Hieronder volgt een voorlopige opsomming van Zaanse fabrikanten van cacao en chocolade per dorp . Aanvullingen zijn welkom!
Zaandam:
Cacao extractie fabriek “Wittenburg”
Fabriek van N.V. Wittenburg, Kalverringdijk. In vlammen opgegaan en gesloopt. De fabriek stond ongeveer op de plek waar Claasen Jachtbouw is gevestigd. Klaas Wit en Leendert Burghart hebben hem gesticht in 1925, hetzelfde jaar als waarin zij begonnen met molen de Jonker, en de latere cacao-en chocoladefabriek ‘De Jonker’ in de Oostzijde te Zaandam.
Verkade, Westzijde: 1886/heden van United Biscuits
molen de Jonker in 1926
Chocoladefabriek De Jonker
Balkenzager De Jonker (Oostzijde, ten noorden van de Hoornse Lijn Zaandam) is van 1672 tot 1727 in gebruik als houtmolen. Vanaf 1729 staat hij ingeschreven als oliemolen. In 1905 plaatst Couwenhoven een stoommachine in de molen. Tot 1922 blijft Couwenhoven werkzaam met De Jonker. Daarna werd Hendrik Evenblij eigenaar maar die verkocht hem kort daarna door aan Wit en Burghart. In 1925 beginnen Klaas Wit en Leendert Burghart cacao-afval en chocolade-afval te verwerken. De molen heeft dan twee jaar stil gestaan.
In 1925 ontstaat er brand bij het smelten van cacaoboter . In hetzelfde jaar beginnen Wit en Burghart op het terrein van pelmolen De Jonge Prinses (Kalverringdijk Zaandam) een extractiefabriek onder de naam “Wittenburg”. Dit bedrijf wordt in 1963 gekocht door Schoemaker. Tegen het eind van de eeuw komt Claassen Jachtbouw in het pand..
In 1926 wordt Chocoladefabriek De Jonker opgericht. Deze fabriek fabriceert allerlei consumentenproducten, zoals pastilles, repen en bonbons. Leendert Burghart gaat zich in 1940 richten op de productie van chocolade. In 1963 koopt Gerkens de chocoladefabriek van Burghart en gaat er cacaoboter produceren. Gerkens werd overgenomen door het Amerikaanse Cargill.
De Jonker wordt door de firma Cargill nu nog steeds voor de productie van cacaoboter gebruikt.
Westzaan:
De fabrieken van Cacao Grootes
Cacao Grootes, J.J. Allanstraat: 1825/1968
Bedrijfspanden: Cacaomolen De Paradijsvogel, cacaofabriek De Paradijsvogel
Koog aan de Zaan:
het pand Francken Cacao- en chocoladefabriek & Co
Francken Cacao- en Chocoladefabriek, J. Bestevaerstraat: 1899/1924
bedrijfspanden: Francken Cacao en Chocoladefabriek
“Cacaofabriek Hollandia na de brand van 1934
Firma Kamphuijs & Oly, Wezelstraat
Bedrijfspand: cacaomolen De Wezel, Cacaofabriek Hollandia: 1897/1934
Cacaofabriek De Zaan,chocoladefabriek 1911
Cacao de Zaan/Grace Cacao/ADM/Olam: 1911/heden
Zaandijk:
Chocoladefabriek Nicolaas Wit, Lagedijk: 1932, in 1954 verhuisd naar nieuwe fabriek met nieuwe bedrijfsnaam in Krommenie (Nicolet-Krommenie).
Firma Nicolaas Wit. Voormalige cacao- en chocoladefabriek te Zaandijk, later (onder de naam Nicolet-Krommenie bv) te Krommenie. Het bedrijf werd in 1932 opgericht door Nicolaas Wit (1911-1961), die enige jaren later zijn broer Hendrik Wit (1913-1989) bij de zaak betrok. Nicolaas Wit werd een NV met drie directeuren, want ook vader Klaas Wit (voormalig adjunct-directeur van Cacao de Zaan en later mede-eigenaar van cacaofabriek Wittenburg) werd in de leiding opgenomen. In 1941 werd een nieuw bedrijfspand van twee etages gebouwd, dat na de oorlog tot vier etages werd verhoogd. In 1954 werd begonnen met de bouw van een cacaofabriek in Krommenie, waarnaar vervolgens de gehele produktie werd verplaatst, onder wijziging van de naam in Nicolet-Krommenie. In 1962 volgde de overname door Wessanen’s Koninklijke Fabrieken NV. Door concentratie der cacao- en chocolade-activiteiten heeft dit concern Nicolet BV in 1969 gesloten. Er werkten toen ongeveer 125 personen.
De T.O.C. (Teun Oly & Co.)
Cacao en chocoladefabriek T.O.C./Zaanlandsche Cacaofabriek, Lagedijk: 1900/1953
In 2015 werd er na heel veel jaren eindelijk weer een chocoladefabriek gevestigd in Wormerveer. Eigenaar is Wouter Koopdonk. De productie start in 2017. De fabriek is te vinden aan de Zaandijkerweg nr. 1
Bronnen: www.Duizend Zaanse Molens, Cacao langs de Zaan (Thijs de Gooijer, 2011), Jaap Klomp, afbeeldingen:Zaanstad Pictura, Jaap Klomp.