De Cacaoboom

Een kleine introductie

De Amerikanen hebben een bijnaam voor de rivier De Zaan: “Cocoa River “.  De “Silicon Valley” van Europa maar dan op cacaogebied. Aan haar oevers bevindt zich de grootste conglomeratie van cacao verwerkende industrie ter wereld.

De Zaanstreek heeft al eeuwen lang een innige relatie met cacao. De heerlijke cacaolucht is nog steeds overvloedig  in de Zaanstreek te ruiken. Dit is te danken aan de fabrieken van OFI (Olam Food Ingrediënts) uit Singapore (voorheen Cacao de Zaan), de firma Cargill uit Amerika (voorheen Gerkens Cacao) en de Zaanse firma Schoemaker. Vandaag de dag verwerken zij in hun uiterst moderne fabrieken de cacaobonen uit de diverse continenten tot halffabrikaat: cacao- boter, massa en poeder. Daar wordt, na toevoeging van diverse stoffen, later heerlijke chocolade van gemaakt.

Vanaf 2016 maakt Chocoladefabriek De Euforij in Wormerveer voor het eerst in meer dan 20 jaar weer echte Zaanse chocolade. Na het vertrek van de laatste Zaanse chocoladefabriek, Verkade, werd er namelijk niets meer in de streek geproduceerd.

De 150.000 inwoners van Zaanstad  genoten en genieten sinds lange tijd elke dag van de alom aanwezige cacaolucht. Chocolade heeft de eigenschap om een geluksgevoel op te wekken, da’s dus boffen als je in de Zaanstreek woont!

Sinds 16 augustus 2014 werden alle Zaankanters  “nog gelukkiger”  want:

“Chocolaterie De Cacaoboom” opende  haar deur!

Gelegen op de Lagedijk 142b te Zaandijk  (centraal gelegen in de Zaansteek) is zij  voor alle chocolade minnende Zaankanters goed bereikbaar.

Eigenaresse Anneke Steemers kreeg in 2011 het idee om een chocolaterie te willen beginnen. Dit idee werd ten uitvoer gebracht in 2014. Zaanstad ontbeerde, ondanks de huidige cacao industrie die 25% van de cacaoproductie van de wereld verwerken tot massa, boter en en poeder, een winkel met een breed assortiment chocolade.

Vanaf de opening staat Anneke 5 dagen per week klaar om alle chocola-minnende inwoners en toeristen vriendelijk en gastvrij te helpen. Zij gaat met groot plezier de uitdaging aan om “Chocolaterie De Cacaoboom” te laten groeien en bloeien.

Geboren  en getogen in Westzaan en wonende in Koog aan de Zaan heeft zij behalve een passie voor chocolade ook een grote liefde voor de plaatselijk historie.

De winkel is voorzien van een vintage inventaris en is gestyled met afbeeldingen en attributen uit de Zaanse cacao- en chocoladehistorie.